Thema: Welzijn

Het thema welzijn gaat om groepen patiënten die regelmatig gebruikmaken van zorg van de huisarts of andere zorgverleners, terwijl hun klachten vaak een oorzaak hebben die ten grondslag ligt aan andersoortige problemen. Denk dan aan eenzaamheid, schulden of sociale spanningen.

Doelgroepen

  • Ons algoritme haalt patiënten naar boven met de volgende kenmerken: depressief, angstig of eenzaam, vaak aan de antidepressiva of andere medicatie. Door het voeren van een ander gesprek, bijvoorbeeld met het spinnenweb van Positieve Gezondheid, kunnen deze patiënten vaak op een betere manier geholpen worden. De kern van het probleem wordt aangepakt.

  • De huisarts ontvangt vaak mensen met gezondheidsklachten, zoals druk op de borst, slapeloosheid of aanhoudende hoofdpijn. Hier liggen regelmatig andere problemen, zoals schulden of financiële zorgen, aan ten grondslag, maar worden enkel de symptomen behandeld. Door een verbeterde samenwerking tussen gemeente en huisarts, kan de schuldenproblematiek worden aangepakt en nemen de gezondheidsklachten af. Zorg.nl draagt bij aan de uitwisseling van gegevens, waardoor partijen samen tot passende oplossingen kunnen komen.

  • Een val bij oudere mensen kan enorme impact hebben op de gezondheid en het sociale leven. De bezoeken aan de SEH zijn de laatste 10 jaar met 11% gestegen. In 2020 kwam elke 5 minuten iemand op de SEH vanwege een valincident. Dagelijks vallen er 13 doden door een ongelukkige val. Genoeg redenen om in te zetten op valpreventie. Factoren die een val kunnen veroorzaken, zijn bekend. Door deze factoren uit de data te filteren, kunnen we patiënten selecteren die een hoog risico lopen. Samen met partners kan worden gezocht naar de juiste manier om deze mensen bewust te maken van hun valrisico. Door proactieve inzet van valpreventie kan het aantal valincidenten worden teruggedrongen.

  • Kwetsbare ouderen die acuut opgenomen worden en na een operatie afhankelijk zijn van vervolgzorg, blijven vaak langer dan gewenst in het ziekenhuis liggen omdat er buiten het ziekenhuis nog geen plek voor verpleging of revalidatie beschikbaar is. Dit wordt ook wel aangeduid met de ‘verkeerd bed problematiek’. Het probleem wordt veroorzaakt doordat vervolgzorg pas laat in het proces wordt geregeld, en het vaak zoeken is naar een plek die geschikt en beschikbaar is. We kunnen deze groep van kwetsbare ouderen die een hoog risico hebben op een verkeerd bed nog voordat er sprake is van een acute situatie, zichtbaar maken. Zo kan bij dreigende acute situaties direct actie ondernomen worden, bijvoorbeeld door bij opname al het zoeken naar vervolgzorg in gang te zetten.

Voorbeeld: valpreventie

Ongeveer een kwart van de ouderen die op de Spoedeisende Hulp wordt binnengebracht na een valincident, komt te overlijden. De overige ouderen liggen vaak lange tijd in het ziekenhuis en leveren na herstel fors in op hun kwaliteit van leven. Via de data, kunnen we mensen met een risico op vallen, naar boven halen. Als we ouderen een preventieve aanpak kunnen bieden, verlagen we het risico op een verminderde kwaliteit van leven als gevolg van een valincident. Daarnaast ontlasten we de zorg.  

Zorg.nl biedt tools voor patiëntgroepen binnen verschillende thema’s. Valpreventie valt onder het thema Welzijn.