Thema
doelgroepenanalyse

De doelgroepenanalyse draait om het vinden van patiënten die vaak en veel gebruik maken van verschillende vormen van zorg. Zij vragen daardoor veel tijd en aandacht van de zorgverleners, vaak zonder dat een goede oplossing gevonden wordt. Vaak gaat het om psychosociale problematiek in combinatie met veel gebruik van medicijnen.

Doelgroep veelgebruikers / Hotspotters

Ons algoritme haalt patiënten naar boven die met regelmaat bij de huisarts, op de HAP of in op de SEH komen. Vaak gaat het om mensen die onterecht de HAP of SEH bezoeken. Door als zorgverleners samen deze patiënten te bekijken kan gericht worden gezocht naar de juiste zorg waardoor het aantal bezoeken of consulten kan verminderen.

Gebruikers die aan de slag gaan met het bepalen van de hotspotters

Doelgroep medicatieverslaving

Er zijn patiënten die vaak ongemerkt langere tijd verslavende medicatie krijgen voorgeschreven zoals oxycodon of benzodiazepines. Zorg.nl maakt een lijst van deze patiënten en koppelt dit terug naar de huisarts. Zo kan de huisarts gericht actie ondernemen om medicatieverslaving terug te dringen.

Aanpak

Een veilige infrastructuur brengt data van huisartsen, ziekenhuizen en GGZ bij elkaar. Deze data wordt met intelligente algoritmen verrijkt en aan de huisarts teruggekoppeld. De huisarts krijgt met deze informatie snel inzicht in welke kwetsbare patiënten beschermd moeten worden tegen besmetting.

Casus Achterhoek

Hotspot aanpak in de Achterhoek

In opdracht van zorggroep HZOIJ en in samenwerking met Proscoop en de zorggroep HZOIJ heeft Zorg.nl huisartsen ondersteund bij het uitvoeren van een doelgroepenanalyse. Vaak gaat het hier om patiënten die zorgen voor veel werklast, zorglast en daarmee zorgkosten. In een gezamenlijk workshop met huisartsen, gemeenten en zorgverzekeraars hebben we een aantal thema’s bepaald die voor dit gebied belangrijk zijn: rondom ouderen zijn dat de thema’s eenzaamheid, polyfarmacie en fracturen/valpreventie. Rondom sociale problematiek waren dat de thema’s schulden en kwetsbare huishoudens.

Vanuit de data

Vanuit de data zijn analyses gedaan om te kijken welke patiënten binnen deze profielen passen en hoeveel werklast (tijd die de huisarts aan hen besteedt) deze patiënten kosten. Uit een longlist van patiënten hebben de huisartsen een shortlist gekozen van patiënten die worden uitgenodigd voor een Positieve Gezondheidsgesprek. In deze gesprekken ligt de nadruk niet op het behandeling van de aandoening, maar op de mens zelf: hoe zit je fysiek, emotioneel en sociaal in elkaar en hoe kunnen we samen een manier vinden om te werken aan je gezondheid? Bij Positieve Gezondheid staan betekenis, zelfredzaamheid en veerkracht centraal.

Uitkomsten meten

Om te meten of deze aanpak werkt wordt een eenvoudige vragenlijst gebruikt die bij aanvang aan de patiënt wordt voorgelegd of samen met de patiënt wordt ingevuld. Gedurende het traject wordt de patiënt met enige regelmaat gevraagd welke score hij of zij geeft aan de huidige dag. Daarmee kunnen we meten of de ervaren gezondheid ook toeneemt, en of we dus op het goede behandelspoor zitten.

Meedoen?

Wilt u aan de slag met Zorg.nl?
Neem dan contact met ons op voor meer informatie